fredag 25 maj 2012

Olika scrapstilar

Idag bloggar jag en artikel i Swescrap-bloggen om olika scrapstilar. Tänkte visa den här också:

---------------------------------------------

I vår värld av scrapbooking skapas det många fantastiska alster. Och det är många olika stilar på dessa alster. Det är det som jag tycker är så härligt med denna hobby - att man får skapa lite som man vill, med vilken stil man vill.

Men måste man då ha en stil? Nej, skulle mitt svar vara på den frågan. Men ofta hittar man ett sätt att skapa på som känns bra och som man återkommer till om och om igen. Själv kan jag känna att jag inte riktigt har en stil, och jag gillar att testa olika stilar. Ändå ser jag en röd tråd när jag bläddrar i mina album. Jag älskar klara färger, och ofta har mina alster en glad känsla över sig.

Här ska jag försöka ge en liten sammanfattning på de olika stilar som finns. (Det finns säkert fler stilar, men detta är ett axplock.)

Steam punk
Steam punk är en stil som finns inom scrapbooking, men den finns även i modeindustrin. Steam punk inspireras av ångmaskiner, luftballonger och teknik från den industriella revolutionen. Lite som science fiction från 1800-talet.
Ofta scrappas steampunk med en ganska dov och skitig färgskala, ibland med metallisk lyster. Dekorationer är ofta muttrar, kugghjul och klockor; men även luftballonger, kvinnor i korsetter (victoriansk stil) och veteranfordon kan finnas med.


Här har jag jobbat med en ganska mörk färgskala i rött, brunt och oranget. Jag skapade liv i bakgrunden genom att trycka ner olika mönster i gesson, som ligger under färgen, innan den torkat. Sen har jag shoppat loss på bygghandelns styckesförsäljning av muttrar och brickor. :) Att välja ett svart/vitt foto gör det lättare att jobba med mkt färg.


Clean and simple / Grafiskt
Jag har slagit ihop dessa två stilar. Kanske lite fel av mig, men men... Denna stil är väldigt ren och enkel (i positiv betydelse), med klara färger och mycket white space (tomma ytor).


Bild lånad av Joggemia.

Vår inspiratös Joggemia scrappar ofta i den här stilen. 


Här är ett exempel på en grafisk clean-and-simple layout från mig. Jag älskar enkelheten i den här stilen.


Vintage
Denna stil finns inom mode, inredning och då också scrapbooking. Ofta syns en stil växa fram inom mode och efter ett tag smyger den sig in även i vår lilla värld. Detta visar att vi inspireras av saker omkring oss. Vintage betyder gamla saker.
Ofta scrappar man ett gammalt svart/vitt foto, eller ett nytt foto som görs om till svart/vitt eller sepiafärgat när man väljer denna stil. Färgskalan är olika bruna och vita toner, och ofta är kanterna på papper och foton lite slitna.  
 

På denna layout har jag nästan inte använt något traditionellt scrapbook-material, bara dotted swiss cardstock och några biljetter. Jag har scrappat med några boksidor, ett gammalt ransoneringskort, sidenband, spets (loppisfynd), hushållssnöre och klädnypor. Så ge er ut på loppisar och fynda eller kanske behöver ni bara gå upp på vinden och leta för att hitta material till denna stil. 


Romantiskt
Vad kan vara mer romantiskt än blommor, bling swirls och spets? Inte mkt, enligt mig. Denna stil scrappas ofta i mjuka färgtoner, med dekorationer som jag nämnde tidigare.

Bild lånad av LillBlomman.

Vår inspiratös LillBlomman scrappar ofta romantiska alster, med många härliga kluster av blommor.


Mixed Media
Det här är en ganska ny scrapstil. Mixed Media innebär att man blandar många olika medier på sin layout. Medier är tex: mist, gesso, akrylfärg, modeling past, gelatos (typ kladdkritor), stämpeldynor och pro markers. Dessa medier används ofta tillsammans med olika stenciler och masker, stämplar, tyg, spets m.m.
 

På min layout "Nymodigheter" har jag skapat en bakgrund med hjälp av sprayfärg, distress stains, olika texture stämplar och gesso. Jag har rispat mina foton med en nål och gjort små hål med en håltång. Sen har jag dekorerat med små fyrkanter av spillbitspapper och ritat runt allt med pro markers.

Denna stil används ofta i sk Art Journals. En slags anteckningsbok, där man kan testa olika tekniker kombinerat med små dagboksanteckningar och citat.


Freestyle
Här gäller inga regler. I denna stil kan du verkligen scrappa loss och göra precis som du vill. En härligt, lekfull stil. :) Tänk doodling, papper, konturklippta foton, mkt färg, rivna kanter, hittade saker huller om buller på din layout.

Bild lånad av Annette.

Vår tidigare inspiratör Annette behärskade verkligen freestyle-tekniken. Älskar skaparglädjen i denna stil. :)

Det finns många fler stilar att ta upp, men nu har ni kanske fått kläm på några till. Så våga kliva utanför er "comfort zone" och testa någon annans stil. Ni har förhoppningsvis kul på vägen. :)

Lycka till!

Kram PyssligaSara

--------------------------------


2 kommentarer:

  1. Så roligt att läsa om alla dessa stiler. man känner ju till dom men det blir så tydligt mnär man ser det såhär.Jättebra artikel!!

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa om och se olika stilar så här bra beskrivet! Din mixed medialayout, nymodigheter, är ju helt fantastisk! Kram

    SvaraRadera