lördag 15 september 2012

Blommor till tårta

I maj fyllde min pappa 80år.

Vi hade öppet hus för honom och det blev en riktigt lyckad dag. Huset och (främst) trädgården fylldes med släkt och vänner. Det var den enda soliga dagen i maj (och juni)… Vi bjöd på smörgåstårta, jordgubbstårta och kakor.

Jag har länge velat testa att gör tårtdekorationer, plus att min syster frågade om jag kunde fixa något till pappas tårtor. Det nappade jag på. :) Jag begav mig till den lokala pysselbutiken (Panduro) och myste runt bland hyllorna med ”tårtpyssel”. Mmmm, det fanns så mycket att välja på.... 


Några saker fick följa med mig hem, även om det var fler saker så pockade på min uppmärksamhet. Jag köpte med mig grön och vit suger paste, rosa hushållsfärg i gelé-form, samt formar av blommor och blad. Då jag inte hittade någon kavel så tryckte jag ut pastan med händerna.

Silverkulorna köpte jag på mataffären. Kan hända att det finns suger paste där också, vet inte...


Jag hade sett, någonstans, tipset att torka blommorna i en äggkartong.

Och det visade sig vara ett jättebra tips, då man även kunde få lite form på blommorna genom att trycka ner dem långt ner i "ägghålet". Bladen gav jag lite form genom att låta den ligga lite snett på kanten av "ägghålet".


Det var lite svårt att få pasten tillräckligt tunn. Vid detta steg har jag hört att det skulle vara bra att använda florsocker, så att det inte klibbar…. men jag hade inte florsocker hemma… men, men…. Med små mängder pasta åt gången så gick det bra.

I mitten av blomman målade jag lite med den rosa hushållsfärgen. Och klistrade dit tre silverkulor genom att blöta lite med vatten.


På löven klistrade jag dit en daggdroppe (silverkula). Blev lite sött. :)Tårtorna dekorerade vi med jordgubbar och vindruvor. Försökte få till ett rutmönster.

Vi gjorde fyra stycken tunna sockerkaksbottnar i långpanna, och la ihop dem till två stora tårtor. Mellan sockerkaksbottnarna har vi blandat jordgubbssylt och marsansås (vaniljsås). 


Och så här blev den andra tårtan. Mums! :)


Efter att jag lagt ut blommorna så strösslade jag lite silverkulor över hela tårtan.


Gillar färgkombinationen: Rött, vitt och grönt!

Jag kan skvallra om att tårtorna blev populära, och det blev jättegoda! :)

2 kommentarer: