fredag 21 oktober 2011

En bakgrund med gesso

Jag har skrivit min första artikel till Swescrap. Tänkte att jag kunde visa den här också. Enjoy! :)

---------------

För några veckor sedan fick ni läsa en artikel som Mija skrev om Mixed Media. Hon beskrev de olika medierna som man kan använda i sitt skapande. Nu tänkte jag utveckla lite hur jag använder mig av Gesso.

Denna gång använder jag mig av ett färgat cardstock i aprikost. Det passar till den färgskala jag tänkte jobba med. Självklart går det bra att använda ett vitt cardstock om man vill det.

Jag börjar med att blanda ut akrylfärg med lite vatten i en behållare. Sen tar jag penseln och skvätter på pappret. Här har jag använt mig av två olika färger. Jag lät den första färgen torka innan jag började med den andra, annars rinner de ihop. Det funkar också, lite beroende på vilken effekt du vill ha.

Nu är det dags att plocka fram din Gesso. Jag använder mig även av en svamp och en plastbägare. Svampen är för att kladda ut gesso med. Bägaren använder jag istället för en brayer/roller (då jag inte har någon), för att sprida ut gesson tunt över pappret.

Så här blev resultatet. Beroende på hur mycket av cardstocken och den skvätta färgen som jag vill ska synas så lägger jag på olika tjockt lager av gesson.

Sen vill jag mista några cirklar på min bakgrund. Jag använder mig av en hemmagjord stencil och akrylfärg blandat med vatten i en mini-mister.

Sen är det bara att spraya på.

Ja, just det! Jag lägger ut skyddspapper (oftast gamla reklamblad) runt stencilen så att jag bara får cirklar där jag vill på bakgrunden.

Sådär. Då fortsätter vi.

Jag vill även ha med några oranga cirklar i en mindre storlek. Även denna gång använder jag akrylfärg utblandat med vatten i en mini-mister, då jag inte har mister i dessa färger. Här använder jag en stencil som blev över då jag packade upp ett brädspel för några månader sedan. Man tager vad man haver.

Och glöm inte skyddpapprena. :)

Så här ser det ut nu.

Som ni ser har jag valt en placering av cirklarna lite till vänster på bakgrunden. Det är för att jag redan nu har planerat lite hur jag tänkte scrappa med bakgrunden.

Sen tänkte jag stämpla med bubbelplast och gesso på min bakgrund. Jag använder mig av en pensel för att lägga på gesson på bubbelplasten. Gesson lägger jag på lite ojämt för att skapa struktur.

Här syns lite av den struktur jag pratade om. Vill man ha lite mer struktur kan man använda sig av modeling paste.

Jag vill ha fler cirklar på min bakgrund. Nu byter jag från akrylfärg till en stämpeldyna, Distress Ink, och applicerar den på en mask från Heidi Swapp där jag vill ha de minsta cirklarna.

Märker ni hur jag bygger på eftersom? Det går alltid att svampa på lite gesso över om man känner i efterhand att det blev för mycket färg.

Då var jag färdig med min bakgrund. Nu är det bara att scrappa på den som vanligt.

---------------

Imorgon tänkte jag visa er hur layouten blev med denna bakgrund. Syns då! :)

1 kommentar:

  1. Har ju redan sett layouten nu då - på SweScrap ;)
    -Den blev supersnygg! Bra jobbat tjejen!
    Kram

    SvaraRadera