onsdag 2 november 2011

Ommålade ljusstakar

Ni som läser Inzpira Magazines blogg kanske såg något intressant där igår? De bloggade nämligen om mina ommålade ljusstakar.

Så nu tänkte jag visa dem för er också?

Jag har fyndat udda träljusstakar på loppis. De ska vara så udda som möjligt, tycker jag, för att skapa en viss balans. Så hitta helst några i olika höjd och i olika form. De kostar oftast max några tior styck.

Om de är feta på ytan - diska av dem med lite diskmedel innan du börjar slipa. Slipa dem med sandpapper, främst på dem som varit målade, så att färgen fäster.

Nu är det dags att börja måla. Jag använde mig av akrylfärg (hobbyfärg) i brunt och vitt. Jag började med två lager brun färg så att det täcker helt, och låter det torka emellan. Sen fortsätter jag med tre lager vit färg. Hur många lager som behövs kan variera för de olika ljusstakarna. Den trärena ljusstaken behövde färre lager än de som varit målade.

När dessa torkat tillräckligt är det dags att ta fram sandpappret igen. Visst, du kan även behålla dem helt vita - det är en smaksak. Jag valde att slipa dem lite på några valda ställen så att de får en liten mer sliten känsla. Jag slipade främst på kanter och övergångar, där man kan tänka sig att det skulle slitas mest.


Jag gjorde mina ljusmanchetter själv genom att snurra hushållssnöre runt ljusen och fästa några utstansade julstjärnor och pepperkaksfigurer på snöret.

Tadaaaa - Det färdiga resultatet! Visst blev de fina? Lite shabby chic stil för knappt 100kr.

Och till sist en lite mer stämmningsfull bild. Snart är det dags för glögg och pepparkakor - julmys! :)

3 kommentarer:

  1. Vad mysiga de blev, man får en riktig julkänsla :)

    SvaraRadera
  2. jättefin blogg! jag älsker oxå att pyssla :)

    SvaraRadera
  3. Grattis till att ha synts hos Inzpira! :) Ljusstakarna blev jättesnygga! Har själv funderat på att pyssla ihop ljusmanschetter av något slag och nu när jag ser dina snygga manschetter så ska jag nog göra slag i saken. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera